Ez da gauza bera edatea eta zaporea hartzea, probatzea eta dastatzea... Jardunaldi-dastaketara hurbildu zirenek sagardoaren mundua, bere berezitasunak, bere sekretuak ezagutzeko aukera izan zuten, sagardogintzan aditu ezagunen eskutik.
Sagardoa, freskagarri edo edari noblea?
CARLOS DELGADO. Kazetaria, El País-eko ardo kritikaria, Sicer-eko Muestra Internacional de la Sidra de Calidad-eko Komisarioa, MIVino eta Vinum-en sortzaile eta zuzendaria 2009rarte, "Manual del Santo Bebedor" (Amargord) eta "El nuevo Libro del Vino (Alianza Editorial), dibulgazio liburuen egilea.
Carlos Delgado bere hitzaldian ondorengo gai hauek jorratu zituen:
- Historia:
Lehen edari alkoholikoa
Sagardoa Euskal Herrian eta Asturiasen
Gaur egungo egoera
- Sagardogintza:
Lehengaia: sagarrondo eta sagarrak
Bertakoari balioa ematea
Biltzea eta aukeraketa
Artisautza eta teknika enologikoak
- Kontsumoa
Sagardoa munduan
Sagardo motak
Kontsumoa eta folklorea
Edari osasuntsua
Merkaturatzearen erronka
- Kata
Dastaketa teknikak
Edalontzia, kopa, sagardoa zerbitzatu.
Sagardoa, ohitura baino zerbait gehiago
OIHANA GANZERAIN. Zelaia Sagardotegiko Nekazari Teknikaria. Hernani.
Oihana sagardogintzaren ondorengo arloetaz arituko zen hizketan:
- Sagardogintzaren profesionalizazioa Gipuzkoa
- Sagardogintza: Ohiko modua (intuizioz) / modu zientifikoagoa
- Iraultza teknologikoa: enologoak sagardotegietan
- Sagardo kata, zertan datza?
Ondoren, DASTAKETA-KATA GIDATUA ETA IREKIA, izan zen Koldo Mitxelenako atarian.
Bertan, Asturiasgo Tareco Sagardoa, Zelaia sagardotegiko sagardoa eta Igartubeiti Baserri Museoan egiten den sagardoa dastatzeko aukera izan zen, adituek ematen dizkiguten azalpenak jarraituz.