Albisteak

Igartubeitiko landare jangarriak eta hauen erabilerak ezagutzen

2021/07/26
"Landareen sekretuak" bisita berezia eskaini du Igartubeiti Baserri Museoak uztailak 24ean Ignaziotar Lurraldearen egitasmoaren barne

Patrim+ proiektuak tokiko museoen kudeaketa hobetzen laguntzeko eskuliburua argitaratu du

2021/07/23
Patrim (Interreg Poctefa) proiektuak argitaratutako eskuliburuaren helburua tokiko museo eta zentroei laguntzea da, haien kudeaketa hobetzen eta gizarte-berrikuntzako gaietan aurrera egiten laguntzearen bidez. Eskuliburu honen xedea da, gainera, landa-eremuetan kokatutako espazioetarako analisien eta tresna praktikoen eskasia arintzea, baliabide mugatuak izan arren, haien komunitateen lurralde-kohesioari eta kultura- eta gizarte-dinamizazioari indar handiz laguntzen baitiote

Fruituak

2021/07/14
Uztailarekin batera datoz lehenengo fruituak. Lehenik hezurra dutenak etorriko dira: gereziak eta aranak esaterako

Kuiatxoa edo kalabazina

2021/07/12
Barazki hau jasotzeko garaia da. Kuiaren familia zabalekoa da (kalabaza). Berez bere arbasoak Ameriketan dute jatorria, baina gaur ezagutzen dugun bezala Italian sortu zen, XIX. mendean.

Lihoa

2021/07/06
Igartubeitiko baratzean ikusgai dago lihoa. Urteetan ahanzturan gelditu den arren, berriro ere ezagutzen hasia da. Historikoki landa eremuko emakumeen artean garrantzi izugarria izan duen landarea da eta gaur egun karga sinboliko handia izaten jarraitzen du

Natura eta arkitektura, Igartubeiti Museoko Baserriko udako programako protagonistak

2021/07/01
Museoak uztailetik aurrera “Landareen sekretuak” aurkezten du baserriaren inguruko landare jangarriak ezagutzeko. Familiek Igartubeitik ezkutatzen dituen sekretuak ezagutuko dituzte proba dibertigarrien bidez

Garia eta garagarra, uztaileko uzta

2021/07/01
Uztaila, uztaren hilabetea dela esan nahi digu izen honek. Zenbait lekutan “garila” bezala edota “garagarrila” bezala ere ezagutu izan da
Artxiboa