Igartubeitiko landare jangarriak eta hauen erabilerak ezagutzen
2021/07/26
"Landareen sekretuak" bisita berezia eskaini du Igartubeiti Baserri Museoak uztailak 24ean Ignaziotar Lurraldearen egitasmoaren barne
Patrim+ proiektuak tokiko museoen kudeaketa hobetzen laguntzeko eskuliburua argitaratu du
2021/07/23
Patrim (Interreg Poctefa) proiektuak argitaratutako eskuliburuaren helburua tokiko museo eta zentroei laguntzea da, haien kudeaketa hobetzen eta gizarte-berrikuntzako gaietan aurrera egiten laguntzearen bidez. Eskuliburu honen xedea da, gainera, landa-eremuetan kokatutako espazioetarako analisien eta tresna praktikoen eskasia arintzea, baliabide mugatuak izan arren, haien komunitateen lurralde-kohesioari eta kultura- eta gizarte-dinamizazioari indar handiz laguntzen baitiote
Fruituak
2021/07/14
Uztailarekin batera datoz lehenengo fruituak. Lehenik hezurra dutenak etorriko dira: gereziak eta aranak esaterako
Kuiatxoa edo kalabazina
2021/07/12
Barazki hau jasotzeko garaia da. Kuiaren familia zabalekoa da (kalabaza). Berez bere arbasoak Ameriketan dute jatorria, baina gaur ezagutzen dugun bezala Italian sortu zen, XIX. mendean.
Lihoa
2021/07/06
Igartubeitiko baratzean ikusgai dago lihoa. Urteetan ahanzturan gelditu den arren, berriro ere ezagutzen hasia da. Historikoki landa eremuko emakumeen artean garrantzi izugarria izan duen landarea da eta gaur egun karga sinboliko handia izaten jarraitzen du
Natura eta arkitektura, Igartubeiti Museoko Baserriko udako programako protagonistak
2021/07/01
Museoak uztailetik aurrera “Landareen sekretuak” aurkezten du baserriaren inguruko landare jangarriak ezagutzeko. Familiek Igartubeitik ezkutatzen dituen sekretuak ezagutuko dituzte proba dibertigarrien bidez
Garia eta garagarra, uztaileko uzta
2021/07/01
Uztaila, uztaren hilabetea dela esan nahi digu izen honek. Zenbait lekutan “garila” bezala edota “garagarrila” bezala ere ezagutu izan da